Programma VT4/5 Clinic 2023

Afgelopen jaar konden we na twee lege “corona clinic jaren” een heuse fysieke clinic houden. De beoogde inleider Steven van Medegael moest op het laatste moment afzeggen vanwege een coronabesmetting. Redbad Strikwerda en Teun Buijs hebben dit toen opgevangen door een mooi (praktijk) evenement te presenteren. Steven verzekerde toen, dat hij zijn bijdrage een jaar op zou schorten. Helaas kan hij deze belofte niet waarmaken, doordat hij bondscoach van Slovakije is geworden. Een mooie uitdaging voor hem, die we hem van harte gunnen. We hopen in de toekomst alsnog tot een clinic met hem te komen.

15-05-2023
Afgelopen week werden we geconfronteerd met de mededeling van de Nevobo dat Technisch Directeur Herman Meppelink en Felix Koslowski niet goed in hun agenda hadden gekeken en tot de ontdekking kwamen dat de bondscoach op 9 juni in het vliegtuig naar Korea zit met het Nationale damesteam.


Wijziging programma vrijdagavond 9juni 2023:
In vorige berichten hebben we laten weten dat we noodgedwongen op zoek moesten gaan naar een andere invulling voor wat de vrijdagavond betreft. Dan kan je kiezen om van alles een beetje te doen of voor een volwaardige, nieuwe topinvulling te gaan. We zijn naar het laatste op zoek gegaan. De TC van de NVVO is van mening dat ze met Pauline Martinovic een meer dan uitstekend alternatief heeft gevonden.
Voor meer informatie zie hieronder bij de paragraaf “Informatie”.

Zaterdag 10 juni 2023 zullen Jelte Maan (200 voudig international) en Christophe Achten (trainer Lindenmans Aalst (B)) de Clinic verzorgen.

 

De clinic wordt gehouden op het Nationaal Sportcentrum Papendal.


Informatie:

Pauline Martinovic:
Pauline is trainer/coach bij de How Company. Een brede organisatie die vooral bezig is met de vragen omtrent growth mindset; het zichtbaar maken, laten ervaren van persoonlijke groei waardoor er o.a. een werkklimaat gecreëerd wordt waarin mensen ervaren dat ze meer kunnen dan ze zelf dachten te kunnen. In onderstaand stukje wordt duidelijk wat de invloed op presteren kan zijn wanneer je in een dergelijke visie gelooft e investeert. Naast de succesvolle inbreng bij landskampioen Dynamo is de How Company landelijk bij meerdere (top) sport organisaties betrokken. Centraal staat steeds: “Ultieme teambuilding.” Pauline is erg enthousiast om iets voor de Nederlandse volleybaltrainers te mogen betekenen. Ze zal een interactieve workshop verzorgen waarbij de deelnemers niet geacht worden om alleen maar te zitten en te luisteren.

“Het zal sportliefhebbers niet ontgaan zijn: in de finale van de play off werd het volleybalteam van Draisma Dynamo uit Apeldoorn landskampioen. Voor wie het volleybal-wereldje kent misschien niet zo’n verrassing maar als je kijkt naar de startpositie van het team, met vooral jonge en onervaren spelers met weinig of geen ervaring in het topvolleybal, toch een uitzonderlijke prestatie. Een interessante vraag is: wat maakt dat dit team het klaarspeelde om op voorhand beter geachte teams als Lycurgus, Limax en Orion achter zich te laten? Snoeihard werken, dat staat buiten kijf. Dat geldt voor alle topsporters en ook voor deze volleybalteams. Dat doen ze dus allemaal. Natuurlijk moet je de juiste technieken en tactiek gebruiken. Ook dat doet iedereen. Het verschil zit hem in de aanpak: HOE worden we beter, HOE werken we hard, HOE halen we uit dat harde werken het meeste rendement. Louis van Gaal zei het al: om een goede sporter te zijn moet je kijken naar de hele mens. Bij Draisma Dynamo is het hele jaar geïnvesteerd in samenwerking, commitment, verantwoordelijkheid en verbinding. Van daaruit groeide het zelfvertrouwen en het vertrouwen in elkaar, waarmee een sfeer ontstond waarin alles gezegd kon worden, waarin er geluisterd werd naar feedback, grenzen werden gerespecteerd en slachtofferschap volledig werd uitgebannen. Al vroeg in het seizoen viel ervaren kracht Tijmen Laanen uit met een ernstige knieblessure. Er werd een andere weg gevonden om zijn ervaring toch te kunnen gebruiken: hij werd toegevoegd aan de staf en heeft zich volledig in dienst van het team gesteld. In de finalewedstrijden werd dat voor iedereen zichtbaar: hoe er omgegaan werd met fouten, hoe gereageerd werd op merkwaardige beslissingen van scheidrechters, en hoe alles snel werd omgezet in professioneel volleybalspel. Niet de individuele kwaliteit per speler gaf de doorslag, maar het gezamenlijk optreden als team met scherpe doelstellingen. Dat topspeler Ramon Martinez in de bekerfinale werd uitgeschakeld was een grote klap, maar het herstel van het team tijdens de finale-serie was fenomenaal. Het resultaat van een jaar lang snoeihard werken, weten WAT je doet en vooral: weten HOE je het doet….”

De zaterdag zal gevuld worden door Jelte Maan en Christophe Achten. Jelte behoeft weinig introductie. Een begrip in de Nederlandse en Belgische volleybalgeschiedenis. 200-voudig International en maar liefst 17 jaar als volleyballer aan de Europese top. Momenteel is Jelte technisch directeur van Greenyard Maaseik. Jelte is nog steeds enorm gedreven en heeft zijn eigen ideeën en visie op het trainen van talenten. Wat is ervoor nodig zodat we in de toekomst voorzien blijven van volleybaltalent van Europees topniveau? Daarnaast zal Jelte zich bezighouden met dat waar hij zo goed in was: passing en (slim) aanvallen. Naast Jelte zal Christophe Achten aanwezig zijn. Momenteel is Christophe trainer van de Belgische topploeg Lindemans Aalst. In het verleden heeft hij o.a. gewerkt bij de Nationale ploegen van België en IJsland. Netzhoppers, Rottenburg, Raision Luimu, Frankfurt en Asse-Lennik. Christophe heeft zich de afgelopen jaren vooral beziggehouden met de filosofie over de visie op het serveren.  Wat hem betreft een ondergeschoven kindje in het hedendaagse moderne volleybal. Theorie en praktijk zullen bij Christophe hand in hand gaan. Daarnaast zal hij samen met Jelte visie en techniek in een aantal oefenvormen samen laten smelten.

 

 

 

 

Je mag het niet missen als je mee wilt denken, praten over visie Nederlands volleybal, op de hoogte wilt zijn van de visie van Felix hoe het Nederlands damesteam zich verder gaat ontwikkelen en de kennis op van Jelte en Christophe meenemen in je eigen vaardigheden als trainer. We rekenen de 9e en 10e juni dan ook op een ouderwetse “Volle Bak”.

De TC vindt het jammer dat ze door onvoorziene omstandigheden voor een andere invulling heeft moeten kiezen maar is zeer verheugd dat Pauline de handschoen oppakt. We hopen dat deelnemers die speciaal voor Meppelink en Koslowski hebben gekozen hiervoor begrip hebben. Overigens is Herman Meppelink de vrijdagavond wel aanwezig.
Opgeven kan nog steeds via het formulier hieronder.


Programma:

Vrijdag 9 juni

19.00-19.30 uur               Inloop met koffie
19.30 -20.45 uur              Pauline Martinovic
20:45-21:00  uur              Pauze
21.00-22.15 uur               Pauline Martinovic

 

Zaterdag 10 juni

09.00-09.30 uur               Inloop met koffie
09.30-10.50 uur               Jelte Maan
10.50-11.10 uur               Pauze
11.10-12.30 uur               Jelte Maan
12.30-13.15 uur               Pauze

Visie op opleiden. Goed of excellence? Wat is ervoor nodig om die laatste stap te zetten zodat we in de toekomst weer kunnen beschikken over excellente spelers. Deze kernvraag probeert Jelte uit te diepen. In het praktijkgedeelte zal de aanval vanuit een goede passing behandeld gaan worden.

13.15-14.35 uur               Christophe Achten
14.35-14.50 uur               Pauze
14.50-16.10 uur               Christophe Achten

Christophe wil zijn ideeën over hoe een serve betekenisvol te gebruiken in een training met ons delen. Hij zal zijn visie daarop zowel in een theoretisch als praktisch betoog uiteenzetten.Inschrijven:

U kunt zich niet meer inschrijven voor deze clinic