Verslag sessie met Toon Gerbrands

Prijswinnaars Marian Hagen (Seesing Personeel | Longa ’59), Eddy Vancauwenberghe (Elckerlyc Zwevezele, België) en René van Essen (ZVH) hadden er al een poosje naar uitgekeken en nu was het dan zo ver. Een sessie met Toon Gerbrands, de schrijver van het boek waarvan ze dankzij de NVVO een gesigneerd exemplaar wisten te bemachtigen.

Op zijn werkkamer in het Philips stadion heerste een ontspannen sfeer, maar de gezichten van de deelnemers verraadden, dat dit niet om een vrijdagmiddagborrel ging. De verwachtingen waren hoog gespannen. Het gebeurt je ook niet zo vaak, dat je oog in oog staat met (letterlijk en figuurlijk) één van de grootste iconen uit de vaderlandse volleybalgeschiedenis.

Naast de prijswinnaars waren ook Han Bulten (hoofdredacteur VT) en Kees van Wijngaarden (bestuurslid van de NVVO) aanwezig.

Na een korte introductie door de aanwezigen nam Toon het woord. Hij had zich duidelijk ingelezen in de motivaties van de deelnemers en goed opgelet tijdens de introducties. Doorspekt met prachtige anekdotes en voorbeelden kreeg iedere deelnemer tips, of eye openers. Nooit bedreigend of beledigend, maar altijd prikkelend. En zo uitdagend dat menigeen aan tafel al hardop begon na te denken over ‘hoe nu verder’?

Vaak weten mensen zelf prima welke dingen anders zouden moeten. Maar hoe pak je dat aan? Vragen als: wat betekent succes? En wanneer heeft jouw club succes? We zijn vaak geneigd om daar bescheiden mee om te gaan. En we accepteren vaak uitspraken als: maar het zijn allemaal vrijwilligers, die de club runnen. Vandaag maakte Toon Gerbrands ons een heleboel dingen duidelijk.

  • Vrijwillig betekent niet vrijblijvend.
  • Als mensen samenwerken biedt dat mogelijkheden je te verschuilen.
  • Er moet een balans zijn in ‘het huis’ van Werk, Gezondheid, Relaties en Vrije tijd. Toon tekent letterlijk een huis, met deze vier kamers en ‘op zolder’ Zingeving.

Bijna alles wat hij vertelt en tekent is zo logisch dat je het zelf had kunnen bedenken. Maar tegelijkertijd beseffen we ons, dat we zonder deze sessie nooit tot deze inzichten waren gekomen.

Toon had ons een sessie van twee uur beloofd en die lijken voorbij te vliegen. Met een hoofd vol ideeën en overtuigingen gaan we het weekend in. Nog dezelfde dag post één van de deelnemers op Facebook:

  • Al lang naar uitgekeken. Vanmiddag op bezoek geweest bij Toon Gerbrands. Inspirerend gesprek over #coachen #succes #keuzes #twijfels

De volgende ochtend rollen mails binnen van de andere twee:

  • De sessie met Toon Gerbrands is imposant te noemen. Het is een eer een paar uur met hem aan tafel te mogen doorbrengen. Na een nacht slapen, besef ik steeds meer wat een ‘kunstenaar in coachen’ hij is. Geweldig dat ik dit mee mocht maken!
  • Eerst en vooral heel veel dank om dit exclusief en inspirerend gesprek met Toon mogelijk te maken. Ik heb dit gesprek over coaching en leiderschap ervaren als zeer leerrijk. Toon heeft mij aan het denken gezet en ik zal zeker met zijn tips aan de slag gaan. Het was uitermate boeiend te horen hoe hij, in de harde wereld dat topsport toch is, een team leidt en er toe aanzet steeds betere resultaten te halen. Ook de manier waarop hij ons gesprek tot stand bracht en ons triggerde om na te denken over zijn stellingen en ervaringen zullen mij zeker bijblijven! Wil dan ook mijn uitzonderlijk respect en grote dank overmaken aan Toon.
    Een ingelijste tekst op de kamer van de meester is een mooie afsluiting van dit korte verslag:

 

Topsport kent geen

Compromissen

het is goed

of

het is slecht

————————————————————————————————————————————————–

Het boek ‘De Kunst van coachen’ is voor leden van de NVVO nog steeds te koop voor € 25. Bij aanschaf krijg je een tegoedbon van € 25 van Volleybaldirect. Daardoor wordt je volgende trainingspak, nieuwe schoenen of sporttas ineens een stuk aantrekkelijker.

Kijk HIER hoe u het boek kunt bestellen

Er zijn ook nog een paar gesigneerde exemplaren. Stuur een mail naar pr@nvvo.org als je de trotse eigenaar wilt worden van De Kunst van Coachen met persoonlijke boodschap en handtekening van de meester zelf.

Als lid van de NVVO ben je voordeliger uit