Op deze pagina vindt u de korte verslagen van VT 2/3 Clinics
Klik op één van onderstaande (blauwe) links om direct naar het verslag van dat jaar te springen
Verslag 2024
Verslag 2023
Verslag 2022
Verslag 2021
Verslag 2020
Verslag 2019
Verslag 2018
Verslag 2017
Verslag 2016
Verslag 2015
Verslag 2014
De VT2/3 clinic 2024 is gehouden op zondag 7 januari 2024 in de van der knaaphal in Ede
Thema: Action Volley – Gebruik het net
Team: Kids Volley groep Aetos Arnhem
Opmerkingen:
Voor leden is – als ze ingelogd zijn – hier het Action Volley handboek in te zien.
De VT2/3 clinic 2023 is gehouden op zondag 8 januari 2023 in sportcentrum Papendal
Op zondag 8 januari 2023 organiseerde de NVVO de Volleybal VT2/3 clinic 2023. De Technische commissie had een interessant en leerzaam programma opgesteld, dat duurde van 9.00 tot 17.00 uur.
Locatie: Sportcentrum Papendal, Papendallaan 9, 6816 VD Arnhem.
Programma:
08:30 Inloop en ontvangst met Koffie.
09:00 – 10:30 Vera Koenen en Sanne Keizer.
10:45 – 12:45 Bart-Jan van de Mark (Theoriegedeelte).
12:45 – 13:30 Lunch.
13:30 – 16:30 Bart-Jan van de Mark (Praktijkgedeelte).
16:30 – 17:00 Herman Meppelink (Technisch Directeur Nevobo).
De dag werd beginnen met een workshop over de rol van trainer in relatie tot ongewenst gedrag naar team en individu. Een hot item op dit moment in de gehele sportwereld, waarmee u als trainer soms onbewust in aanraking kunt komen. In een samenwerking van Nevobo en NVVO hebben Vera Koenen, welbekende volleybalster/trainster en Sanne Keizer, oud-speelster zaal/beach een workshop voorbereid waarin zij valkuilen bespreken en handvatten aanreiken hoe om te gaan met uw rol als trainer/begeleider.
Het tweede deel van de ochtend heeft Bart-Jan van de Mark, afgelopen seizoen trainer van Nawaro Straubing in de Duitse Bundesliga, de volgende onderwerpen behandeld:
Het praktijkgedeelte bestond uit:
Tot slot heeft Herman Meppelink een toelichting gegeven op de kernpunten uit het nieuw te formuleren topsportbeleid van de Nevobo, met speciaal aandacht voor de rol van de trainers.
Verslagen VT 2/3 On-line Clinics 2022
De verslagen van deze clinics zijn – voor als nog – alleen toegankelijk voor de deelnemers aan deze clinics. Zij kunnen naar deze pagina gaan en daar met het wachtwoord inloggen wat ze via de mail toegestuurd krijgen.
Verslag VT 2/3 On-line Clinic 2021
De eerste Online-Clinic is op 25 april 2021 geweest en werd verzorgd door Remko Kenter,
de tweede werd verzorgd door Redbad Strikwerda op zondag 30 mei.
Deelname aan beide clinics koste slechts € 15,- en voor beide clinics konden deelnemers 2 licentie punten krijgen voor de verlenging van hun licentie. Bij deelname aan beide clinics kreeg je 5 punten.
Er werden speciaal voor deze webinars van te voren opnames gemaakt, die live op deze webinars door de inleiders werden getoond en besproken. Hieronder volgen korte beschrijvingen van deze Clinic.
Clinic Remko Kenter – “Outdoor volleybal vanuit de Action Volley gedachte”.
Wat kan je allemaal doen tijdens een outdoor volleybaltraining? Je kunt juist ontzettend veel! Probeer juist de super gave kansen te zien.
Remko Kenter nam ons mee, vanuit de Action Volley gedachte, op een outdoor-training samen met de jeugd van Voleco uit Oudekerk aan de IJssel.
Veel volleybaloefeningen kan je gerust buiten doen. Maar het leuke aan outdoor-trainingen is dat je ook andere zaken kunt doen. Je ontdekt weer nieuwe dingen die je wellicht later ook weer in de sporthal kunt gebruiken.
Tijdens de online clinic waren veel oefeningen te zien die je zowel outdoor als indoor kunt gebruiken.
Ook zag je dat je niet altijd een volleybalnet nodig hebt om een leuke gevarieerde training te geven.
Video opname Online Clinic 25-04-2021 Remko Kenter en de tekst van de Chat Clinic Remko
Clinic Redbad Strikwerda – “De side-out als basis. Verzwaringen en targets om weerstandsvermogen hierin te vergroten.”
Zonder goede side-out is er geen vertrouwen in een team. Stabiliteit verkrijg je door de side-out vaak aan bod te laten komen. Dat alleen is echter niet genoeg om de mentale weerstand en het doorzettingsvermogen te vergroten. Middels verzwaringen en steeds scherper geformuleerde targets ontstaat mislukking. Door mislukking wordt de mentale factor meer aangesproken. Het gevoel dat de druk steeds toeneemt en op die laatste moeilijk te halen score komt te liggen is trainbaar. In deze clinic een opbouw van eenvoudige targets naar vrijwel niet haalbare targets. Verzwaring komt ook door fysiek steeds meer te vragen. Train je team in mislukking, omgaan met tegenslag en doorzettingsvermogen zodat je team straks terug kan vallen op de stabiele side-out die je je wenst.
Video opname Online Clinic 30-05-2021 Redbad Strikwerda en de tekst van de Chat Clinic Redbad
De VT 2/3 Clinic voor 2020 is gehouden op zondag 12 januari in de van der Knaaphal, Burgemeester Cees van der Knaapweg 10, 6717 VZ te Ede.
Tijdens deze traditionele voorjaars clinic hebben twee inleiders een prachtig podium gekregen.
Meer en meer jongeren ervaren te veel stress – Simplez Check
Het ochtendprogramma werd verzorgd door Roel Zijlstra. Roel heeft ruim 13 jaar ervaring als stressconsulent.
Eén van de thema’s in de ochtendsessie was de training van mentale weerbaarheid.
Recent onderzoek heeft uitgewezen dat bijna driekwart van de jeugd te maken heeft met stress. De kans dat wij ze in de trainingsgroep hebben is dus enorm groot. Een “burn out” onder jongeren is dan ook een steeds meer voorkomend fenomeen. Signaleren, omgaan met, oefeningen en in het algemeen gesteld “Wat kan de (positieve) rol van de volleybalcoach in dit traject zijn”, waren items die o.a. onder de aandacht werden gebracht.
Roel geeft o.a. workshops voor NL Coach en is (gast) docent op de Hogeschool van Amsterdam (HVA).
De links naar de sheets, bijbehorende filmpjes en enkele foto’s vindt u hier
Stress omzetten in Focus sporters handout
Stress omzetten in Focus sporters
Filmjes:
Even laptop schoonmaken
Experiences Build Brain Architecture
Famous Failures
Fight or Flight Response
Manny Machado ridiculous play at 3rd base Baltimore Orioles
Michael Jordan Failure
Neuroplaticity
Never give up Nick Vujicic
Sian Beilock The Schience of Choking You Tube
Het middagprogramma werd verzorgd door Paul van der Ven.
Paul is bekend in volleyballand. Momenteel is hij trainer van de mannen van Sliedrecht Sport, uitkomend in de eredivisie. Hij werkt al jaren met jeugd, subtop en top.
Het inpassen van jeugdig talent is al jaren zijn specialiteit. Daarnaast is Paul ook een erg gewaardeerd beachvolleybaltrainer. Tijdens het buitenseizoen vult hij zijn trainingsuren in op de door hem opgerichte Beach locaties “La Playa Blanca” en “Down under”.
Paul ging aan de slag gaan met de vraag “Waarom beachvolleybal een zegen is voor indoorvolleybal” Het idee over een “huwelijk tussen beach en indoor” oftewel: “Hoe kunnen beide sporten elkaar positief versterken”? kon dan ook niet beter beantwoordt worden dan door hem. Aandacht werd besteed aan vormen van differentieel en motorisch leren en hoe beide takken elkaar zouden kunnen versterken. Dit alles toegespitst op het lerende organisme. Diverse volleybaltechnieken werden vanuit beide uitgangspunten methodisch opgebouwd en als zodanig m.b.v een jeugdteam – verzorgd door Redbad Strikwerda – op de vloer getoond.
De presentatie, video’s en foto’s van deze sessie kunt u hieronder vinden:
Presentatie: Waarom beachvolleybal een zegen is voor indoorvolleybal
De eerste 2 video’s zijn de onbewerkte (niet geknipte/ingekorte) versies
Er volgen nog verkorte versies
Video-1 (gopro) Video-2 (Sony)
Video bij presentatie (La Playa Blanca)
Deze clinic is gehouden op zondag 13 januari 2019 te Ede.
Hieronder vindt u een kort verslag (meer ik de komende Volley techno’s), de presentaties en video’s van deze clinic
Alarmfase 1
‘De jongens zijn we lang geleden al kwijt geraakt, maar als we naar de getallen voor de meisjes kijken, zien we daar ook een enorme afname’
Tijdens de VT 2-3 clinic op zondag 13 januari 2019 onderbouwde Peter van de Ven deze uitspraak met getallen. Peter was een van de drie inleiders. De technische commissie van de NVVO had behalve Peter ook Remko Kenter en Sabine Blomert gevraagd een inleiding te verzorgen.
De clinic in Ede startte met een theoretische inleiding van Remko gevolgd door een praktijkgedeelte waarin hij heel veel oefeningen liet zien waarin bewegen centraal stond. ‘Eerst de jeugd zien te boeien en dan binden” was het motto van Remko. De uitdagende oefeningen die Remko demonstreerde, zijn daartoe een geëigend middel.
’s Middags vertelde Sabine hoe de opbouw bij Sliedrecht Sport er uitzag en ze demonstreerde dat meteen met de jeugd die al eerder bij Remko als praktijkgroep gefunctioneerd had. De aanwezigen kregen een perfect beeld van hoe theorie in praktijk werd toegepast.
De clinic werd afgesloten door Peter van de Ven die met een jongensteam smashbal demonstreerde. Een volleybalvorm die jongens aanspreekt omdat het smashen de belangrijkste plaats inneemt.
Het thema van deze dag was:
– Hoe krijgen we meer jeugd (met name jongens) de zaal in?
Duidelijk werd dat de man / vrouw voor de groep bepalend is, maar dat oefeningen die aanspreken heel belangrijk zijn. Alle drie de inleiders lieten de aanwezigen volop voorbeelden zien. Het kan dan ook niet anders, dat er de komende tijd in heel veel zalen geëxperimenteerd wordt met oefeningen die de bezoekers voorgeschoteld kregen.
Hier vindt u de presentaties met bijbehorende video’s:
Verder vindt u hier de ( nog onbewerkte) video’s van deze dag (ochtend en middag gedeelte)
Klik op de video rechtsonder op [ ] voor vergroten naar volledig scherm
Hier vindt u de link naar de prezi van Brecht van Kerkhove.
Zondag 15 januari 2017 bezochten ruim 80 trainers de NVVO-clinic in Beusichem.
In zijn afsluiting vatte dagvoorzitter Henk Bosschaart het mooi samen: “Als een ding vandaag duidelijk is geworden, is het wel dat niet iedereen hetzelfde is en dat voor iedere speler en speelster iets anders het beste is.”
De inleiders van die dag, Franklin van Doesburg en Robin Bhaggan, hadden de deelnemers kennis laten maken met de theoretische achtergrond van ISAMOTION en hoe je dat in de praktijk toepast. Hiervoor waren een aantal spelers en speelsters van RTC Alkmaar aanwezig, maar konden ook bezoekers van de clinic deelnemen.
De vraag werd gesteld: “ waar zit iemand in zijn kracht? Voor een groep geldt dat in de buik, voor anderen in hun rug. De “Ruggers” en “Buikers” werden ze genoemd.
Als je dat verschil herkent, weet en zie je ook dat er verschillen zijn bij onder andere het bovenhands spelen, aanvallen en verdedigen. Ook werd nader ingegaan op de vraag: hoe ziet de krachttraining er uit voor “Ruggers” en “Buikers” ?
Ongetwijfeld zijn de deelnemers naar huis gegaan met het idee: ik ga eens opletten wie in mijn team “Ruggers” en “Buikers” zijn en kan ik mijn spelers hopen met de handvatten die ik van Franklin en Robin aangedragen heb gekregen.
De sheets van deze presentaties vindt u hier:
Pitstart – Verschil in beweging
Pitstart – Kracht & Volleybal techniek
Pitstart bovenhands, sprong & slag
Helaas is er geen verslag van deze clinic
Zondag 11 januari 2015 organiseerde de NVVO in Arnhem de clinic voor de VT 2/3 trainers.
Dit jaar verleenden Angelique Willems, Johan Leenders en Bart Schmeits hun medewerking.
Het ochtendprogramma startte met een theoretische inleiding door Johan Leenders waarbij de inleiders een gemeenschappelijke insteek hadden genomen, namelijk techniekvorming in 8 stappen. Daarnaast kwam een aantal trainingsprincipes aan de orde, zoals een goede volleyballer is een goede beweger en zorg voor plezier bij de sporters.
Na zijn theoretische inleiding gingen Johan en Angelique in de praktijk aan de slag. Ze hadden 12 speelsters van de Summa volleybalschool meegenomen, die de oefeningen uitvoerden. Heel veel op techniek met name het onderarms kwam aan de orde, waarbij het dynamische karakter van de oefeningen de aanwezigen bijzonder aansprak.
De aanwezigen konden zelf constateren hoe goed de speelsters technisch geschoold waren.
’s Middags startte Bart Schmeits, van Be Significant, ook met een theoretische inleiding. Hij poneerde een aantal stellingen waarbij de aanwezigen door te gaan staan of te gaan zitten, aangaven of zij het met de stelling eens, dan wel oneens waren.
In de praktijk ging Bart en Angelique aan de slag met 6 mini’s niveau 5. Zij lieten tal van motorische oefeningen zien, die ongetwijfeld door veel aanwezige trainers toegepast zijn of worden.
De aanwezigen kregen bijvoorbeeld een indruk van wat je allemaal voor leuke uitdagende oefeningen met een hoepel kunt doen. De theoretische inleiding werd toegepast in de praktijk.
Zowel ’s morgens als ’s middags werden de aanwezigen betrokken bij het geheel. Een ieder was vrij om vragen te stellen of opmerkingen te plaatsen en dit maakte duidelijk dat er een grote betrokkenheid bij de aanwezigen was.
Rond half vier werd er afgesloten en gingen de aanwezigen huiswaarts met ongetwijfeld nieuwe oefeningen omdat er van mini tot oudste jeugdniveau wel wat te halen was.
Sheets Bart Schmeits – Hoe leren kinderen
Sheets Johan Leenders – 8 stappenplan techniekvorming
Tijdens deze clinics hebben wij een aantal video’s van Matt van Wezel en Saskia van Hintum gemaakt.
U vindt deze video’s hier: